Faalangst is het gevoel van zenuwen of angst wanneer je iets moet doen waarbij je bang bent om fouten te maken of wanneer je beoordeeld wordt. Het kan leiden tot stress, hartkloppingen of moeite met handelen of denken. Het draait om de angst om fouten te maken of niet aan verwachtingen te kunnen voldoen.
Praktijksituatie van faalangst
Je hebt een gesprek goed voorbereid, je weet precies wat je wil gaan zeggen en bent er helemaal klaar voor. Dan is daar het moment dat het gesprek plaatsvindt. Je krijgt het warm, zit veel in je hoofd te bedenken wat je ook alweer bedacht had te antwoorden op welke vragen.
Je hart gaat sneller kloppen en je weet het ineens niet meer. Hoe kan dit?! Je had het toch zo goed voorbereid! Je begint te stotteren en komt niet meer uit je woorden. Misschien had je het niet eens bedacht dat hier een naam voor is. Faalangst
Stel je voor dat je een belangrijke presentatie moet geven. Je hebt alles voorbereid, maar als je voor de groep staat, tril je, bonst je hart en lijken je woorden weg te vallen. Dat gevoel van bevriezen door angst om te falen, dat is faalangst.
Of denk aan iets nieuws leren, zoals een instrument spelen. Telkens als je een foutje maakt, voel je een verlammende angst om te falen. Het idee dat je niet goed genoeg bent, dat je het nooit zult kunnen, dat is ook faalangst.
Soms komt faalangst voor in sociale situaties. Bijvoorbeeld, als je moeite hebt met praten omdat je bang bent om iets doms te zeggen. Dat constante gevoel van druk om te presteren, zelfs in normale gesprekken, kan ook faalangst zijn.
Hoe erken en herken ik faalangst?
Je merkt dat je last hebt van faalangst wanneer je heel erg zenuwachtig, gespannen of bang wordt als je iets moet doen waarbij je beoordeeld wordt. Je voelt misschien klamme handen, een bonzend hart of je gedachten gaan alle kanten op. Ook kan het zijn dat je taken vermijdt omdat je bang bent om fouten te maken of niet goed genoeg te zijn. Als je dit soort dingen regelmatig voelt of meemaakt, is er misschien sprake van faalangst.
Is het zeker dat ik faalangst heb?
Het kan lastig zijn om er helemaal zeker van te zijn of je last hebt van faalangst, maar er zijn wel signalen die erop kunnen wijzen zoals: Regelmatig erg zenuwachtig of angstig zijn voor situaties waarbij je beoordeeld wordt. Merken dat je gevoelens je belemmeren om dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen of als je merkt dat je taken vermijdt vanwege deze angstgevoelens.
Hoe weet je waar je faalangst vandaan komt?
Het kan voortkomen uit ervaringen uit je jeugd, sociale druk of streven naar perfectie. Begrijpen waarom we faalangst ervaren, helpt ons om het beter te begrijpen en er effectiever mee om te gaan.
Het vinden van de oorsprong van faalangst kan best lastig zijn, maar het kan voortkomen uit verschillende dingen. Soms komt het door ervaringen uit het verleden, zoals negatieve feedback of druk om altijd perfect te zijn. Het kan ook te maken hebben met onze eigen gedachten en gevoelens over onszelf, zoals het idee dat we nooit goed genoeg zijn. Soms is het een combinatie van dit soort dingen. Het is een beetje als een puzzel die je stap voor stap probeert op te lossen.
Wat kan ik doen om faalangst tegen te gaan?
Nadat je zeker weet dat faalangst jouw leven op sommige momenten beheerst, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je hier iets aan wil doen. Vanuit mijn persoonlijke coaching en praktijkervaringen zijn geven we jouw twee tips mee: het aangaan van uitdagingen en het zoeken van fijne en passende ondersteuning.
Comfort is fijn, groei is beter: Uitdagingen aangaan
Stap uit je comfortzone en ervaar groei. Wanneer je iets spannends onderneemt, leidt dit vaak tot waardevolle groei. Het behalen van succes in deze uitdagingen versterkt je zelfvertrouwen. Het vergroot niet alleen je geloof in jezelf, maar het versterkt ook je doorzettingsvermogen die je helpt om steeds meer grenzen te verleggen.
Op het concert van Susan en Freek waar ik was, sprak Susan op een prachtige manier over hoe ze altijd alles heel spannend vindt, vooral nieuwe dingen, en hoe ze enorm veel last heeft van angsten. Ze gaf aan superblij en stiekem een beetje trots te zijn dat ze daar staat en er ook nog eens van geniet. Ze wilde dit specifiek delen met fans die hier mogelijk ook mee te maken hebben. Ze richtte zich tot de mensen die wellicht dingen niet doen omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn of omdat ze het gewoon veel te eng vinden. Ze stak deze mensen een hart onder de riem en zei: “Wat jouw droom ook is, wat jij ook graag wil bereiken, ik hoop dat je de stap wel zet en ervoor gaat, want je kan het. Ik zou dit zelf namelijk nooit willen missen, dus ga ervoor!”
Fijne passende ondersteuning
Stress, onzekerheid, angst. Het zijn emoties die ons leven behoorlijk kunnen beïnvloeden. Faalangst in het bijzonder, kan een krachtige rem zijn op onze persoonlijke groei en prestaties. Gelukkig zijn er verschillende methoden om met deze gevoelens om te gaan en ondersteuning te vinden.
Een van de benaderingen die ik aanbied voor het omgaan met faalangst, is het gebruik van Bach Bloesem remedies. Deze natuurlijke druppels, samengesteld uit bloemen en planten, kunnen een fijne en passende ondersteuning bieden bij het omgaan met faalangst. In mijn webshop zijn verschillende producten te vinden met Bach Bloesems, van druppels, rollers tot sprays, die specifiek gericht zijn op het verzachten van stress, het vergroten van zelfvertrouwen en het verminderen van angstgevoelens.
Iedereen ervaart faalangst op zijn eigen manier, daarom is het belangrijk om een benadering te vinden die past bij jouw behoeften. De Bach Bloesem producten die ik aanbied, zijn ontworpen om op een zachte en natuurlijke wijze ondersteuning te bieden en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op jouw proces van zelfontwikkeling en welzijn.
Heb je iets herkend in dit verhaal? Of wil je meer weten over het overwinnen van faalangst? Ik sta open voor jouw ervaringen en vragen. Jouw feedback is waardevol en kan anderen helpen.
Commentaires